7/26/2012


ეხლა ჩამოვთილი 5 წეს თუ როგორ უნდა ვიკვებოთ სიცხეში,5 წესი სეზონის კომპეტენტურ კვებასთან დაკავშირებით.




მეტი სითხეები
სიცხეში ჩვენი ორგანიზმი დიდი რაოდენობის სითხეს კარგავ, ამიტომ აუცილებელია მისი შევსება. წყურვილს ყველაზე კარგად კლავს ჩვეულებრივი წყალი და უშაქრო მწვანე ჩაი. სიცხეში რეკომენდირებულია 100-200გრ ცივი სასმელის დალევა ყოველ 40-50 წუთში.

სხვათა შორის, დიეტოლოგები ამტკიცებენ, რომ სიცხეში ჩვენს მაგიდასთან რაც შეიძლება დიდი რაოდენობის თხევადი საკვები უნდა იყოს.

ერთი “მაგრამ”: ბევრი სითხეები არ უნდა დალიოს ხალხმა, რომლებიც განიცდიან კარდიოვასკულარული დაავადებების, ჰიპერტენზიას, სიმსუქნეს და მათთვის, ვისაც აქვს თირკმლის პრობლემები.

კალორიულ რაციონს ვამცირებთ
როგორც მეცნიერები ამტკიცებენ, ენერგიის საჭიროება ზაფხულში ეცემა 5%-ით, შესაბამისად ორგანიზმს სიცხეში რაც შეიძლება დაბალკალორიული საკვები უნდა.

უნდა დავივიწყოთ შემწვარი ხორცი, ნამცხვრები, ბლინები… გამოვიყენოთ ხილი, ბოსტნეული და რძის პროდუქტები. თუმცა, ეს არ ნიშნავს, რომ ჩვენ მთლიანად უნდა დავთმოთ ცხიმი.

სპეციალისტებმა შეადგინეს ყოველდღიური რაციონი სიცხეში:

● 28% ცხიმი (რომლის 2 / 3 მცენარეული ზეთებზე მოდის);

● 55% ცილა (მცენარეთა და ცხოველთა ცილა, რომელიც კოეფიციენტი 50 X 50);

● 17% ნახშირწყლები.

კვების რეჟიმის დალაგება
სიცხე ორგანიზმისათვის ნამდვილი გამოცდაა. ჩვენ ამ პერიოდში განვიცდით უმადობას, ხოლო როცა შევჭამთ მუცელში სიმძიმეს ვგრძნობთ. კარგი იქნება თუ კვების რაჟიმს დავალაგებთ.

საუზმე კარგია დილით ადრე 6.00-7.00 საათზე. სადილი-ადრე შუადღისათვის 11-11.30-ზე. ვახშამი 18.00-ზე. ხოლო ის ვინც ცარიელი კუჭით ვერ იძინებს 21.00-22.00-ზე ვახშმობას ვურჩევთ.

ამასთან ერთად საკვების კალორიულობა ასე უნდა განაწილდეს:

● საუზმე – 35%;

● სადილი – 25%;

● ვახშამი – 25%;

● საღამოს წახემსება- 15%.

საუზმე ჭამე… და ვახშამიც

თუ ცივ სეზონზე საუზმე ტრადიციულად დაკავშირებულია ნახშირწყლებთან, სიცხეში სჯობს ნახშირწყლიანი საკვები მივიღოთ სადილისას.

სადილად შეიძლება მივირთვათ ხილისა და ბოსტნეული სალათა, წიწიურა, ბრინჯი ისე, რომ მუცელში სიმძიმის შეგრძნობისა არ შეგვეშინდეს.

ხორცეული და თევზეული უკეთესი იქნება საუზმეზე ან სადილზე.

ძილის წინ კი კარგი იქნება თუ შიმშილს მოვიკლავთ რძი პროდუქტების დახმარებით.

ბევრი ვიტამინი

ჩვენი სხეულის კარგავს ძვირფასი ვიტამინებისა და მინერალების (განსაკუთრებით წყლის ხსნადი ვიტამინები ჩ, B1, B2, B6 და PP). შედეგად, ჩვენ განვიცდით დაღლილობას, დასუსტებული იმუნიტეტი გვაქვს, შეიძლება განვითარდეს ვიტამინის დეფიციტი.

სწორედ ამის თავის ასარიდებლად, ჭამეთ შეუზღუდავად ახალი სეზონური ხილი, ბოსტნეული და ხილი (უკეთესია მშობლიური, არ საზღვარგარეთის), და სვით ახალი წვენები, წყალი და მწვანე ჩაი.